Lääkäri onnistui tyrimään neljän uusittavan reseptilääkkeen kohdalla peräti kolmessa. Satakuntalainen 47-vuotias mieshenkilö on tapauksestaan täysin tyrmistynyt. Hän kertoo nyt tarinansa Terveyden Asialla -verkkolehdessä. Mies uskoo, että ulkomaalaistaustaisen lääkärin suomen kielitaito tai oikeammin sen puute oli syynä ongelmiin.

-Aivan ensimmäisenä täytyy todeta, kuten aina näissä tapauksissa, että en ole rasisti. Suomessahan on rasisti heti jos esittää kriittisen arvion mistä tahansa ulkomaalaisiin liittyvästä. Olen kuitenkin melkoisen varma siitä, että suomen kielitaidon puute oli syynä tässä reseptikatastrofissa, jota olen nyt sitten joutunut hoitamaan ja käyttämään siihen turhaan aikaa.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun mies vei lääkäriasemalle uusittavaksi neljä reseptiä. Kaikki olivat pitkäaikaissairauksien reseptejä ja ne tuli uusia vuodeksi. Vain kilpirauhasen vajaatoimintaan määrätyssä lääkkeessä lääkäri onnistui. Muut kolme lääkkeen uusimista menivät päin honkia.

-Pyysin aivan selvästi että hän uusisi astmalääkkeistäni hoitavan lääkkeen, ei siis nopeavaikutteista inhalaattoria. Lopputulos: hän oli uusinut nimenomaan sen ja hoitava lääke, joka oli lopussa, jäi uusimatta.

-Toiseksi: pyysin uusimaan verenpainelääkkeeni, beetasalpaajan, Emconcor-valmisteen. Hän ei ollut uusinut kyseistä kauppanimeä vaan lääkkeen vaikuttavan ainesosan nimellä. Tämä ei sinänsä ole vakavaa, koska pitoisuus on sama. Silti se aiheuttaa minulle nyt joka kerta apteekissa ongelmaa: minun täytyy muistaa sanoa mikä lääke on kysymyksessä, etteivät he anna sieltä mitä tahansa verrokkilääkettä. Haluan nimenomaan Emconcorin, koska tabletin voi jakaa. Lisäksi: sideaineet voivat tietääkseni olla eri kauppanimillä myytävissä lääkkeissä vaihtelevia, vaikka vaikuttava aine onkin sama. Haluan siis oikeasti syödä sitä lääkettä mikä on minulle määrätty, sitä nimenomaista kauppanimeä. Voin vain kuvitella miten ikääntyneet ihmiset hämmentyvät kun lääkäri uusii oman päänsä mukaan lääkkeitä, vaikka niin ei ole tarkoitus, sekaisinhan siinä mummon pää menee aamuisin ja iltaisin, satakuntalaismies jylisee.

Kolmas huolimattomuusvirhe olikin sitten jo vakavampi. Lääkäri oli määrännyt täysin väärän lääkkeen.

-Minun on pitänyt ottaa 160-milligrammaista yhdistelmäverenpainelääkettä kaksi tablettia päivässä. Lääkäri oli nyt uusinut 320-millistä. Entäs jos olisinkin napsinut niitä epähuomiossa sen saman kaksi pilleriä päivässä. Mutta ei tässäkään vielä kaikki. Lääke jota olen syönyt menestyksellä on yhdistelmävalmiste, niin sanottu comp-valmiste, jossa on myös nesteenpoisto-osuus. Lääkäri oli nyt kuitenkin epähuomiossa määrännyt (uusinut) vain tätä vaikuttavaa pääainetta, ei yhdistelmävalmistetta, Eli: täysin väärän lääkkeen.

Terveysasemalta on pahoiteltu asiaa ja luvattiin välittömästi hoitaa se kuntoon. Kyseessä ei ole asiakkaan oma hoitava lääkäri.

-Minulle jäi sellainen kuva että tällaista on tapahtunut ennenkin ja kyse on nimenomaan kielitaidosta. Pidän kyllä erittäin erikoisena sitä, että lääkäri onnistuu mokailemaan näin monessa kohtaa näin yksinkertaisessa asiassa.

Onko sinulla vastaavia kokemuksia aiheesta? Kerro niistä meille jä lähetä palautetta. Osoite on toimitus (at) terveydenasialla.com

Kuvituskuva: kuvan henkilö ei liity aiheeseen mitenkään. Kuva: Pexels