Mari Heikkinen on pysytellyt jo viisi vuotta siinä painolukemassa, johon hän pääsi laihdutettuaan huimat 65 kiloa.

Marilla on matkastaan muutama oivallus, jotka hän haluaa jakaa lukijoittemme kanssa. Tämä jos mikä on arvokasta tietoa, sillä se on painonpudotuksessaan onnistuneen ihmisen kokemustietoa.

-Miten onnistuin? Tajusin, että ruoka jota olin pitänyt ystävänä ja viihdykkeenä (tykkäsin herkutella ja napostella) olikin muuttunut terveyteni viholliseksi. Tajusin että se hetken mielihyvä onkin pitkällä juoksulla minulle vahingollista.

-Eli ensin pitää todeta omat, vahingolliset syömistavat, ja sitten hyväksyä luopumisen tuska. Mitä voisit ajatella herkkujen tilalle? Aloitat uuden harrastuksen? Mitä voisit saada tilalle? Toisekseen, et voi muuttaa kaikkea kerralla. Myöskään pikavoittoja ei ole, Mari viitoittaa ja jatkaa:

-Unohda kitudieetit. Kun on nälkä, syö! Kun ei ole nälkä, älä syö! Niin helppoa! Nälkävelka aiheuttaa sortumisia. Syömällä lihoo ja syömällä laihtuu! Aloita askel kerrallaan. Esimerkiksi, ensin muutat ateriarytmin kohdalleen. Sitten aloitat lautasmallin, puolet annoksesta kasviksia. Sitten luovut kerma-/voikastikkeista ja ruoasta joka koostuu niistä. Sitten seuraavaksi luovut kaikista makeista juomista. Yhdessä lasissa tuoremehua on kymmenen teelusikallista sokeria. Myös kalorittomat juomat ylläpitävät aivojen sokerikoukkua. Aivot eivät tunnista sokerin lähdettä ja niitä juomalla ylläpidät makeanhimoa. Sitten kun se sujuu, vaihdat valkoisen riisin ja perunan täysjyvään. Kahdessa desissä valkoista riisiä tai perunassa on 9-10 palaa sokeria (höttöhiilarit muuttuvat glukoosiksi, joka on sokerijohdannainen) eli höttöhiilarit ylläpitävät makeanhimoa. Vältä spagettia/pastaa/makaronia, ne ovat hyvin kaloripitoista ruokaa ja muuttuvat myös glukoosiksi. Eli luovu makeista/makeutetuista juomista ja höttöhiilareista on yhtä kuin pääset eroon sokerikoukusta!

Näin kävi myös Marille. Laihdutuksesta tuli helpompaa kun ei enää tehnyt mieli makeaa.

-Uni on myös välttämätön laihduttajalle, univaje hidastaa aineenvaihduntaa, ja vahingoittaa laihtumista.

Mari jatkaa ruokapuolen vinkkejään:

-Vaihda valkoisen vehnän tuotteet täysjyvätuotteisiin. Yhdessä paahtoleipäpalassa on 10-11 palaa sokeria… kerran viikossa pidä herkkuhetki. Kun tekee mieli jotain hyvää, jaksat odottaa, kun tiedät että herkkupäivänä voit syödä sen. Tiesitkö, että makkara ei sisällä mitään ravintoarvoja, mutta on erittäin lihottavaa. Itse en syö makkaraa ollenkaan. Vaihda makkara lihaan ja kalaan, ne pitävät kylläisyyden tunnetta pitkään.

Mari korostaa lopuksi, että pysyvyys tulee oikealla ruokavaliolla, ei dieeteillä.