Siitepöly ja katupöly aiheuttavat monille COVID-19-infektioon sopivia oireita. On tärkeää hakeutua koronavirustestiin, ellei voi olla täysin varma siitä, että oireet johtuvat allergiasta. 

Siitepölyallergian tavallisia oireita ovat silmien kutina ja vesinuha. Nämä eivät ole yksinään tyypillisiä koronavirustaudin oireita. Toisin kuin allergiaan koronavirukseen liittyy usein myös kuume. Siitepölyallergia ja koronavirus voivat molemmat aiheuttaa hengenahdistusta j​a yskää. Jos tällaisia oireita ilmenee, on syytä hakeutua koronavirustestiin.

Koronavirustaudin oireiden voimakkuus vaihtelee eri ihmisillä. Myös lieväoireinen tai oireeton koronaa sairastava henkilö voi tartuttaa virusta eteenpäin. On tullut ilmi tapauksia, joissa tartunnan saanut henkilö on ensin luullut oireitaan allergiaksi ja ehtinyt altistaa muita tartunnalle.

– Koronavirustestiin pääsee nopeasti ja tulokset tulevat 1–2 päivässä. Testiin menemistä ei kannata viivyttää, vaan on parempi käydä testissä mahdollisimman nopeasti ja saada varmuus siitä, etteivät oireet ole koronaa, kehottaa infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Muistilista siitepölykauden alkaessa:

– Aloita allergialääkitys ajoissa, jos tiedät kärsiväsi siitepölyoireista.

– Jos oireet sopivat koronavirukseen, mene koronavirustestiin.

– Jos koronavirustestin tulos on negatiivinen, lisää allergialääkkeiden käyttöä pakkausohjeen mukaisesti. Älä ylitä annosta. Tarvittaessa ota yhteyttä terveydenhuoltoon.

–  Jos oireet helpottavat allergialääkityksellä, ei uutta koronavirustestiä tarvita.

– Jos allergiaoireet eivät helpota tai ne pahenevat, mene uudestaan koronavirustestiin.

– Jos lasten allergiaoireet helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun palata vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

– Käytä kasvomaskia, vältä lähikontakteja, huolehdi turvaväleistä ja käsihygieniasta sekä tee etätyötä, jos sinulla on siihen mahdollisuus. 

Asiantuntijana Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän infektioylilääkäri Jennifer Sieberns