Rakastettu viihdyttäjä, musiikintekijä, koomikko, laulaja ja imitaattori Jope Ruonansuu nukkui pois tänään vain 56-vuotiaana. Asiasta kerto ensimmäisenä Yle.

Ruonansuu sairastui ruokatorven syöpään vuonna 2018. Hän kertoi tuolloin Seiska-lehdelle, että tiesi jo diagnoosin ennen kuin ensimmäinen tähystys oli tehty.

– Painoni alkoi pudota. Yhtäkkiä 10 kiloa oli kadonnut. Olin pirun väsynyt, ja syöminen oli vaikeaa. Ruoka takertui kurkkuun ja nieleminen kakosi. Kuntoni romahti totaalisesti. Veto oli niin pois, että jopa postilaatikolla käyminen tuntui ylitsepääsemättömän raskaalta, mies kertoi lehdelle.

Tutkimuksissa syöpä löytyi heti.

-Tiesin jo mistä kiikasti ennen kuin sain lääkäriltä diagnoosin. Olin varma, että kyse on syövästä. Pahanlaatuinen kasvain löytyi ruokatorvesta heti ensimmäisessä tähystyksessä, mikä selitti kaikki oireet. Onnekseni kasvain havaittiin alkuvaiheessa, eikä se ollut ehtinyt levitä, Jope tilitti.

Jope haaveili paluusta keikoille, mutta viime ajat hän keskittyi kuitenkin itsensä paranteluun. Syöpä on viheliäinen kumppani, ja niin tälläkin kertaa, se jatkoi tihutöitään.

Jopelle perhe oli kaikki kaikessa. Hän oli naimisissa ja hänellä oli aikuinen tytär ja 4-vuotias tytär sekä 10-vuotias poika. Vaikka keikkoja olisi ollut, hän halusi pyhittää aikaa myös perheelle.

-Perhe motivoi minua. Lapset vaativat: A) leipää, B) lämmintä ja C) isää. Se on kova, mutta onneksi mielekäs haaste, mies kertoi Syöpäjärjestöille muutama vuosi sitten heidän kampanjansa keulakuvana.

-Koen olevani pikkuisen pioneeri siinä, että olen ollut raivaamassa pois sitä käsitystä, että tällä alalla on pakko tappaa itsensä työllä. Ei niitä rahoja oteta mukaan lopussa arkkuun. Kyse on myös ajasta. Jos on lapsia, aikaa on annettava heille. Aika lasten kanssa on korvaamatonta. Tietää, ettei se kestä kauan. Kohta he ovat isoja ihmisiä.