Terveydenhuollon asiantuntijat ovat huolissaan uudesta villityksestä, joka on rantautumassa brittiklubeilta myös muualle Eurooppaan.

Kyseessä on ilmapallon kautta höyryhengitettävä vodka. Pallojen sisällä oleva alkoholi on höyrystyneessä muodossa. Palloja myydään yleisesti brittiklubeilla.

Inhaloimistekniikasta vastaava Vapshot-niminen kehittäjäyritys on sitä mieltä, että tässä on alkoholin nauttimisen uusi tulevaisuus. Yksi sen tuottama vodkahumahdus maksaa viisi-kuusi euroa, ja aiheuttaa välittömän humalatilan pariksikymmeneksi minuutiksi.

Höyrystyneen vodkan nauttiminen on Vapshotin mielestä turvallisempaa kuin nestemäisen.  Kaloreitakaan sitä kautta ei juuri tule.

Terveydenhuoltoviranomaiset ovat toista mieltä. Riskejä tulee nimenomaan siitä, että alkoholi humahtaa nopeasti keuhkojen kautta – ilman ruoansulatusta – suoraan verenkiertoon. Tästä voi tulla monenlaisia muitakin riskejä kuin mahdollinen alkoholimyrkytys, toteaa Andrew Misell brittiläisestä Alcohol Change -nimisestä alkoholivalistusjärjestöstä.

Terveysasiantuntijoiden mukaan liian nopea alkoholin imeytyminen voi olla vaaraksi varsinkin nuorille, joiden aivot ovat vielä kehittymättömiä.

Aiheesta kirjoittaa Insider-lehti.