Viime vuosina on keskitytty niin voimakkaasti koronapandemiaan, että diabetes, joka on yksi maailman tuhoisimmista pandemioista, on jäänyt liian vähälle huomiolle.

Koronapandemiaan liittyneistä toimenpiteistä voidaan kuitenkin ottaa oppia myös diabeteksen torjunnassa. Tärkein tapa torjua mitä tahansa pandemiaa on testaaminen. Näin toteaa Zinzinon tutkimusasiantuntija ja johtava tuotevastaava tohtori Colin Robertson.

Maailman terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan diabetesta sairastaa yli 422 miljoonaa ihmistä maailmassa, ja sairaudesta aiheutuu suoraan 1,5 miljoonaa kuolemaa vuodessa. Siksi voidaan sanoa, että diabetes on pandemian veroinen maailmanlaajuinen terveyskatastrofi.

Testaamisen huomattiin olevan tehokas ja suosittu keino torjua koronapandemiaa. Nyt voidaankin kysyä, miksi diabetesta ei ole lähdetty testaamaan yhtä innokkaasti, Robertson kysyy.

Terveysalan tuotteet Diabeteskaupasta. Edullisesti ja asiantuntemuksella. Tästä ostoksille.

Tohtori Colin Robertsonin tiimi on kehittänyt pitkäaikaista verensokeria mittaavan testin, jonka tarkoituksena on torjua diabetespandemiaa. Robertson toivoo, että testi osoittautuu tehokkaaksi välineeksi huolestuttavan kehityksen kääntämisessä:

-Kun koronapandemia alkoi, testaaminen, rajoitukset ja muut toimenpiteet käynnistettiin maailmanlaajuisesti. Diabetespandemia sen sijaan on ollut käynnissä vuosia, eikä ihmisiä kehoteta käymään testissä. Minun viestini on, että tämä on otettava vakavasti: otetaan testit käyttöön. Koko urani ajan olen odottanut tilaisuutta tarjota ihmisille mahdollisuuden ottaa vastuu omasta hyvinvoinnistaan.

Mistä kyse?

Hiljattain kehitetty verensokeritesti kertoo verensokeritason keskiarvon kolmen kuukauden ajalta. Tuloksen perusteella testin tekijä saa tietää, onko hänellä mahdollisesti riski sairastua diabetekseen pitkäkestoisen esidiabeteksen seurauksena.

Tohtori Colin Robertson huomauttaa, että koholla oleva testitulos ei vielä tarkoita, että henkilöllä on diabetes. Tällöin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota elintapoihin, sillä niitä muuttamalla tilanteen voi vielä kääntää.

-On tärkeää pitää mielessä, että esidiabeteksen kehittyminen diabetekseksi on estettävissä. Sinä itse voit tehdä sen muuttamalla elintapojasi. Testi auttaa toteuttamaan yksinkertaisia, mutta tehokkaita muutoksia. Siinä piilee testaamisen voima, tohtori Robertson sanoo.

Hiljainen tappaja

Diabetesta esiintyy eniten alhaisen tulotason ja keskitulotason maissa, ja se on lisääntynyt viime vuosikymmeninä merkittävästi lapsilla ja nuorilla. Koska keskivertodiabeetikkoa on mahdotonta kuvailla, tohtori Robertson suosittelee testaamista mahdollisimman monille:

-Voi kuulostaa rajulta sanoa näin, mutta diabetes on hiljainen tappaja. Se kehittyy huomaamatta. Siksi olenkin huolissani. Miljoonat ihmiset voisivat voida paremmin, jos vain tietäisivät tilanteensa. Ennaltaehkäisy on parannuskeino.

Terveysalan tuotteet Diabeteskaupasta. Edullisesti ja asiantuntemuksella. Tästä ostoksille.