Kesä alkaa pian olla ihana muisto, ja arjen rutiinit kutsukoot. Henna Peltonen on ryhmäliikuntaohjaaja ja ammattiurheilija, joka laati meille 12 vinkkiä, joilla käydään terveellisempää syksyä kohti.

Aloita ruokavalion siistimisestä. Kesällä on ehkä tullut syötyä mitä sattuu ja miten sattuu ja ateriavälit ovat helposti venyneet. Suunnittele siis aina päivän ruokailut etukäteen ja syö jopa viisi ateriaa päivässä.

Lisää ruokavalioon kasviksia ja vihanneksia roppakaupalla, ja syö pienempiä annoskokoja, mutta syö useammin. Muista joka aterialla proteiini ja karsi turhia hiilihydraatteja.

Herkuttelu kuuluu kesään, mutta nyt voit pikku hiljaa luopua kaikesta ylimääräisestä herkuttelusta. Kun suunnittelet myös kauppaostokset etukäteen, kaikki on helpompaa. Tee ostoslista äläkä vain vahingossakaan mene nälkäisenä kauppaan.

Kesällä monilla alkoholin kulutus lisääntyy ja alkoholin sisältämät kalorit näkyvät vyötäröllä! Nyt on aika luopua alkoholista ja lisätä veden juontia. Mausta vesi sitruunalla, kurkulla tai marjoilla, niin saat raikasta makua.

Lisää liikuntaa pikku hiljaa ja totuta kroppasi taas aktiiviseen arkeen. Aloita kevyillä kävelylenkeillä ennen kuin siirryt mahdollisesti juoksemaan tai tekemään rapputreenejä. Kuntosaleillakin muista pienemmät painot. Kroppa tottuu hyvin nopeasti, joten aika äkkiä voit treenata taas kuten ennen. Aloittamalla kevyesti vältyt loukkaantumisilta.

Jos yksin on vaikea lähteä lenkille, sovi lenkkitreffejä ystävien kanssa.

Hyvinvoinnin.fi on parasta sinulle – luotettava, suomalainen perheyhtiö ja verkkokauppa, jossa on tuhansia tuotteita jokaiselle itsestään huolehtivalle. Tästä kauppaan ja alennuksiin!

Jos työpäivän jälkeen kuntoilemaan lähteminen on vaikeaa, laita herätyskello vähän aikaisemmin soimaan ja tee treeni heti herättyäsi. Silloin myös päivä lähtee energisesti käyntiin.

Lisää dramaattisesti hyötyliikuntaa.

Itse olen Elixialla ryhmäliikuntaohjaajana ja suosittelen tutustumaan myös kuntosalien ryhmäliikuntatunteihin. Käy rohkeasti testaamassa erilaisia tunteja, sieltä voit löytää syksyn tullen uuden mieluisan harrastuksen!

Kesällä tulee valvottua enemmän, joten opettele uuteen rytmiin ja mene aikaisemmin nukkumaan. Riittävä unen saanti on tärkeää myös painonhallinnassa. Pirteänä jaksat treenata kovempaa. Väsyneenä lipsuu herkutteluun helpommin.

Aseta itsellesi tavoite ja sano se ääneen tai kirjoita se vaikka jääkaapin oveen.

Jos olet epävarma siitä kuinka tulisi treenata ja syödä oikein, hanki itsellesi personal trainer.

Terveyden Asialla -hyvinvointisivustolle vinkit laatinut Henna Peltonen on ryhmäliikuntaohjaajan työnsä lisäksi ammattilaiskisaaja. Vuonna 2016 hän voitti Italian Sorassa bikinifitnessin EM-kultaa. Tänä keväänä hän kisasi Saksassa voittaen kultaa ja pronssia.