Juontaja Janne Kataja on kertonut julkisuuteen, että lääkäri on antanut hänelle diagnoosin sairaudesta, joka voi altistaa monille vakaville sydän- ja verisuoniongelmille ja -tapahtumille.

Kyseessä on uniapnea. Janne on saanut myös uniapneamaskin, jota hän käyttää öisin.

Mies on nähty Masked Singer -ohjelman tuomaristopaneelissa, eikä hän malta olla asian vakavuudesta huolimatta vitsailematta, että maskit tulevat nyt jopa hänen uniinsa.

-Mulla todettiin vaikea uniapnea, ja hyvä että todettiin! Kiitos Järvenpään uniklinalle opastuksesta ja avusta. Nyt yöseuranani on tosi söpö ResMed AirSeries10, joka vaikuttaa ens’ tuttavuudeltaan aika rennolta. Ton kanssa voi syntyä pitkäkin parisuhde. Onks sulla uniapnea tai epäiletkö, että olisi? mies kyselee maski naamallaan.

Hän kertoi Instagramin tarinaosastossa kuorsanneensa paljon ja saaneensa hengityskatoksia. Olo on nyt paljon parempi, kun diagnoosi on tehty ja apuväline hankittu.

– Nukun nyt paljon paremmin, ja olen paljon pirteämpi. En edes tiennyt olevani niin väsynyt kuin olen ollut kroonisesti.

– Lääkäri sanoi, että sydämeni on ollut todella kovilla. Vaikka en tiennyt sairastavani, se kyllä avasi silmäni, kun lääkäri sanoi, että sydämeni ei olisi kestänyt tällaista menoa. Uniapneahan aiheuttaa myös paljon muita sairauksia, ja välttämättä ei tiedetä, että ne johtuvat siitä, Kataja totesi tarinaosiossa.

Hän iloitsi siitä, että painokin saattaa lähteä putoamaan, kun unesta tulee normaalia. On tiedetty tosiasia, että unen laatu ja riittävä uni vaikuttavat painoon.

Uniapnean hoidossa käytetään yleisesti nenän kautta annettavaa ylipainehengityshoitoa eli nenä-CPAP-hoitoa (Continuous Positive Airway Pressure). Hoidossa kasvoille asetettavan nenämaskin kautta hengitetään huoneilmaa pienellä ylipaineella. Tämä estää hengitysteiden tukkeutumista unen aikana. Laite ei poista itse tautia. Se kuitenkin parantaa unenlaatua ja elämänlaatua sekä vähentää päiväväsymystä ja muita uniapnean aiheuttamia terveyshaittoja.