Diabeteksesta kärsivillä on kohonnut riski suun sairauksille.

-Muun muassa ientulehdukselle, hampaan kiinnityskudosten tulehdukselle eli parodontiitille, implanttien vieruskudosten tulehduksille ja hampaiden reikiintymiselle, täsmentää erikoislääkäri Henna Peltonen Terveyden Asialla -sivustolle.

Ientulehduksessa bakteerit ärsyttävät ikeniä, ikenet turpoavat, punoittavat ja muuttuvat herkästi verta vuotaviksi. Parodontiitissa ientulehdus taas leviää syvemmälle leuan sidekudokseen ja leukaluuhun, ien alkaa irrota hampaasta, ja hoitamattomana parodontiitti johtaa hampaan irtoamiseen.

Myös hammasimplantteja ympäröivä ientulehdus voi edetä syvemmälle leuassa aiheuttaen parodontiittia vastaavan tilan. Lisäksi diabeetikoilla on kohonnut riski saada suun sieni-infektiota.

Diabeetikon on siis pidettävä suun terveydestään erityisen hyvää huolta. Heiluvista ja irtoavista hampaista kyseli lääkäripalstallamme viimeksi keski-ikäisen miehensä hammaslääkäripelosta ja diabeteksesta huolestunut vaimo.

-Miehesi hampaiden irtoaminen (tuossa iässä) on epänormaalia, ja voi hyvinkin liittyä yllä kuvattuun ongelmavyyhtiin altistaen monille terveysongelmille. Miehesi saaminen hammaslääkärin hoitoon olisi tärkeää, ja pelkoasian tiimoilta hän voisi varata hammaslääkärille vastaanottoajan, jolloin hammaslääkäripelon hoitokeinoja voidaan kartoittaa ennen hampaiden tutkimista ja operoimista. Kevyempiä lääkkeellisiä hoitovaihtoehtoja on tarjolla, ennen kuin edetään nukutushammashoitoon. Potilas voi saada rauhoittavan esilääkityksen, ja jos se ei riitä, voidaan edetä sedaatioon eli kevytnukutukseen. Hammassedaation hinnasta on mahdollista saada Kela-korvaus ja hintoja kannattaa kysellä eri hammaslääkäriasemoilta, erikoislääkäri Henna Peltonen kirjoittaa.

Pitkälle edennyt parodontiitti ylläpitää elimistössä tulehdustilaa, joka heikentää kehon insuliiniherkkyyttä ja siten huonontaa diabeteksen hoitotasapainoa ja lisää riskiä diabeteksen lisäsairauksille. Huonossa hoitotasapainossa syljen sokeripitoisuus voi nousta, mikä ruokkii suun bakteerien kasvua.  

-Jos verensokeritaso on pitkään koholla, elimistön puolustuskyky heikkenee, mikä puolestaan pahentaa hammasperäisiä tulehduksia ja altistaa tulehdusten leviämiselle muualle elimistöön, erikoislääkäri Peltonen muistuttaa.

Lue lääkäripalstoja täältä.