Syyhy ei ole kadonnut mihinkään. Syyhyä aiheuttaa syyhypunkki, joka leviää läheisen ihokosketuksen kautta. Syyhyn tunnistaa erittäin voimakkaasta kutinasta ja ihottumasta. Tyypillisiä paikkoja syyhyihottumalle ovat sormenvälit, ranteet, nivuset ja taipeet.

– Syyhydiagnoosien määrän kasvu on ollut viime vuosina merkittävää, ja vuonna 2022 diagnooseja tehtiin meillä Mehiläisessä ennätysmäärä. Kasvu vuoden 2021 vastaavaan on lähes kaksinkertainen. Syyhyä esiintyy runsaimmin loka-joulukuun välillä, ja tyypillisin potilas on 18–24-vuotias nuori aikuinen, ihotautien- ja allergologian erikoislääkäri Elina Heikkilä kertoo.

– Diagnoosin lisääntymisen syytä ei kukaan tiedä varmasti, mutta koronaeristyksen loputtua ihmiset ovat matkailleet innokkaasti ja myös kokoontuneet yhteen viettämään aikaa, mikä tietenkin lisää tarttumisriskiä, Heikkilä täydentää.

Tämä edistää leviämistä

Syyhyn leviämistä edistää sen suhteellisen pitkä itämisaika. Oireet ilmenevät usein vasta 2-6 viikon kuluttua tartunnasta, jolloin on mahdollisesti ehtinyt tartuttaa lähipiiriä ennen kuin ymmärtää itse saaneensa taudin.

Hoidossa onkin tärkeää hoitaa varsinaisen potilaan lisäksi myös oireettomat lähikontaktit, kuten perheenjäsenet, ettei tauti leviä. Tämän on tapahduttava yhtä aikaa.

– Viime talvena syyhyn hoitoa vaikeutti lääkepula. Lisäksi lääkkeiden kallis hinta tuo omat haasteensa hoitoon. Esimerkiksi nuorten aikuisten kohdalla osa taudeista voi jäädä hoitamatta yksinkertaisesti taloudellisista syistä. Varsinaisen lääkehoidon lisäksi hoidossa on erittäin tärkeää myös tekstiilien, kuten vaatteiden ja vuodevaatteiden kunnollinen puhdistus joko pesemällä, saunottamalla tai pakastamalla. Ilman perusteellista hoitoa ja puhdistusta syyhy uusii herkästi, Heikkilä kertoo.

Kauppapaikka – klikkaa heti:
Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä

Vertaile täällä sähköllesi parempi hinta

Edullisesti lomalle Ruissalon kylpylään

Vain tosirakkautta etsiville – Valo

Vertaile lainoista paras täysin ilmaiseksi