Onko kyseessä flunssa vai influenssa? Arjen puheessa termit menevät helposti sekaisin, vaikka kyse on eri taudeista. Tiesitkö muuten miten yskit pienentäen tartuttamisriskiä?

Flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttavia viruksia on ainakin parisataa erilaista. Flunssaan liittyy usein kurkkukipua, nuhaa ja yskää, mutta ei välttämättä aina kuumetta. Flunssa paranee parhaiten lepäämällä eikä vaadi erityistä hoitoa.

Influenssa taas on influenssavirusten aiheuttama tauti. Se alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, ja siihen voi liittyä lihaskipua, yskää ja päänsärkyä. Taudinkuva on usein flunssaa voimakkaampi. Myös influenssan hoito on pääasiassa oireenmukaista. Lapsilla, vanhuksilla ja riskiryhmiin kuuluvilla se voi joskus vaatia sairaalahoitoa. Influenssaa voidaan ehkäistä rokotteella.

Flunssaa esiintyy Suomessa ympäri vuoden. Sen sijaan influenssa saapuu Suomeen yleensä loppuvuodesta, yksittäisiä tartuntoja ja tartuntarypäitä voi olla jo lokakuussa. Epidemian huippu saavutetaan yleensä alkuvuodesta, mutta epidemiakausi voi jatkua pitkäänkin, jopa toukokuulle.

Yskithän oikein?

Flunssa ja influenssa tarttuvat kosketus- ja pisaratartuntana. Taudit leviävät helposti ahtaissa tiloissa, kuten kouluissa, julkisissa liikennevälineissä tai varuskunnissa.

-Flunssakauden aikana käsiä kannattaa pestä ahkerasti, mieluusti vedellä ja saippualla. Tärkeää on myös oikeaoppinen yskintä, eli mielellään yskii käsivarteen eikä käsiin, kertoo THL:n tartuntatautilääkäri Leif Lakoma.

Tarvitsetpa sitten mitä tahansa hyvinvointituotteita vitamiineista rasvoihin ja kaikkea siltä väliltä, oikea osoite on suomalainen pitkän linjan perheyhtiö ja luotettava verkkokauppa, Hyvinvoinnin.fi. Tilaa sinäkin – kauppaan tästä!