Sydän- ja verisuonitautien oireita kokevat naiset eivät aina hakeudu riittävän nopeasti hoitoon, kertoo kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Birgitta Salmela Terveystalosta.

– Naisen infarktin oireita ei ole aina helppo tunnistaa sydänperäiseksi. Joskus myös huolehditaan esimerkiksi perheenjäsenten asioista ennen hoitoon hakeutumista. Kerran eräs siivooja soitti ambulanssin vasta työt tehtyään, koska ei mielestään voinut jättää siivousta kesken. Infarktin oireena tuolloin oli ylävatsakipu, Terveystalon kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Birgitta Salmela kertoo.

Sydäninfarktin taustalla on yleensä sepelvaltimotauti. Infarktioireiden alkaessa pitää soittaa viipymättä hätänumeroon, sillä jo parinkymmenen minuutin aikana sydämeen alkaa kehittyä kudosvaurioita suonen ollessa kokonaan tukossa. Sydänfilmi eli EKG on tärkein oikean diagnoosin löytämistä ohjaava tutkimus.

Kehittyy yleensä menopaussin jälkeen

Sepelvaltimotauti kehittyy naisilla keskimäärin kymmenen vuotta miehiä myöhemmin, yleensä vasta menopaussin jälkeen.

Miehillä sepelvaltimotauti oireilee useammin tyypillisenä rasitusrintakipuna, joka voi säteillä käsivarteen, kaulalle tai leukaperiin. Naisten oireet voivat olla salakavalampia.

Oireita voivat olla esimerkiksi ahdistus, närästys, ylävatsakipu tai hengenahdistus. Diagnosointi voi olla haastavaa, sillä naisilla on usein myös hengenahdistusta, jonka syy ei ole sepelvaltimotauti.

Sydänperäisyydestä hyvänä vihjeenä toimii Salmelan mukaan oireen esiintyminen tai paheneminen rasituksessa. 

– Jos esimerkiksi tuttua ylämäkeä noustessa alkaa toistuvasti närästää tai hengästyttää normaalia nopeammin, voi se olla merkki hakeutua lääkärin puheille.

– Sepelvaltimotaudin riskiä lisäävät kuitenkin merkittävästi tupakointi, diabetes ja sukurasite. Näiden riskitekijöiden yhdistelmä voi johtaa sydäninfarktiin myös naisella jo alle 40-vuotiaana, Salmela huomauttaa.

”Joskus myös naiset tarvitsevat hoitoon patistelua”

Verenpainetaudin hyvän hoidon merkitystä ei voi Salmelan mukaan liikaa korostaa.

– Hoito pienentää sydäninfarktiriskin lisäksi myös muun muassa sydämen vajaatoiminnan, eteisvärinän ja muiden rytmihäiriöiden ilmaantumisen sekä aortan repeämisen riskiä.

Tiesithän että voit ostaa laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä Puhti-verkkokaupasta edullisesti ja tulokset saat usein jo seuraavana päivänä – tästä kauppaan

Koska naisten sepelvaltimotaudin oireet voivat olla epämääräisempiä, naiset voivat Salmelan kokemuksen mukaan herkemmin vähätellä oireita itselleen tai selitellä niitä parhain päin. Samaan aikaan elämäntilanne voi olla kuormittava: kannetaan huolta lapsista, omista ikääntyvistä vanhemmista ja puolison tai perheen terveydestä.

– Infarktin saaneiden miesten tarinoissa toistuu usein, ettei muuten olisi tultu, mutta vaimo pakotti. Joskus tuntuu, että naisetkin saattaisivat tarvita hoitoon patistelua, Salmela kertoo.

Tämä parantaa sepelvaltimotaudin ennustetta ja lieventää monia oireita

Omista voimista huolehtimisen lisäksi liikunta on Salmelan mukaan halpa henkivakuutus.

– Liikunta parantaa muun muassa sepelvaltimotaudin ennustetta ja lieventää monien sydänsairauksien oireita. Säännöllisesti liikkuvalla sairauden oireet ilmaantuvat myös aiemmin kuin vähän liikkuvalla, jolloin hoidon tarpeen arvioon hakeudutaan aiemmin.

Tiesithän että voit ostaa laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä Puhti-verkkokaupasta edullisesti ja tulokset saat usein jo seuraavana päivänä – tästä kauppaan