Päivän terveysvinkki: Muista tämä auringossa!

0

Vaikka auringosta on myös terveyshyötyjä, samaan aikaan UV-säteiltä on suojauduttava, sillä liiallinen auringonotto ja palaminen lisäävät ihosyövän riskiä ja vanhentavat ihoa ennenaikaisesti.Vaihtelevan sään myötä yhtäkkinen hellepäivä saattaa yllättää talvesta vaalean ihon, joten muistinvirkistykseksi tässä tärkeimmät keinot auringolta suojautumiseen:

Suojaa vaatteilla ja aurinkovoiteella
Vaatteet ovat tehokkain suoja. Voide suojaa myös, kunhan sitä on riittävästi. Ilmavat, tummat vaatteet suojaavat tiukkoja ja vaaleita tehokkaammin, ja aurinkovoidetta täytyy lisätä ajoittain – erityisesti jos olet uinut tai hikoillut. Huomioi, että ruskettunutkin iho voi palaa. Älä unohda hattua ja aurinkolaseja, sillä silmät ovat erityisen herkät auringolle. Hanki sellaiset joita pidät mielelläsi, ja muista myös perheen lapset mennessäsi aurinkolasiostoksille.
Nautiskele varjossa
Päivän kuumimpaan aikaan klo 11-15 voi hyvällä omalla tunnolla viettää siestaa varjossa tai sisällä, sillä silloin UV-säteilyn määrä on korkeimmillaan. Muista kuitenkin, että myös varjossa ruskettuu ja pilvet eivät suojaa säteiltä.
Pysy liikkeellä
Pystyasennossa ja liikkeellä rusketut tasaisemmin kuin paikallaan maaten, etkä pala niin helposti. Muista kuitenkin, että vesi, hiekka ja lumi heijastavat auringonsäteitä, joten esimerkiksi veneessä täytyy suojautua tarkemmin.
Tarkista päivän UV-indeksi
UV-indeksi kertoo auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. Mitä suurempi luku, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta. Katso ennuste Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.
Huomioi ikä ja ihonväri
Kukin meistä kestää aurinkoa eri tavoin. Erityisen vaaleaihoiset ja lapset ovat erityisherkkiä UV-säteilylle.
Lähde: Medfanet
Jaa

Kommentoi