Hampaiden peseminen kaksi kertaa vuorokaudessa ehkäisee reikiintymistä, plakin kertymistä ja ientulehdusta. Tärkeää on myös hammasvälien puhdistaminen.

Osalle sopii hammaslanka, osalle hammastikut. Ravintoloiden pyöreitä hammastikkuja ei kuitenkaan kannata käyttää, vaan asianmukaisia, esimerkiksi apteekeista saatavia tikkuja.

Hampaiden puhdistaminen varsinkin takaa ja ylhäältä koetaan monesti vaikeaksi. Tämän vuoksi moni voi laistaa koko puhdistusprosessin.

Suuhygienisti on nyt kertonut helpottavan tiedon Prevention-sivustolla hampaiden puhdistukseen. Se kuuluu näin:

-Yleisesti plakkia ja hammaskiveä kertyy suhteessa enemmän alahampaiden alueelle. Helpottavinta tässä yhtälössä on se, että siltä alueelta se on myös helpompi puhdistaa. Älä siis laista hampaiden puhdistamista! Myöskään ylhäältä.

Miten puhdistan hampaani?

Pese hampaat ainakin aamulla ja illalla käyttäen pehmeää hammasharjaa ja fluorihammastahnaa.

  • Alle 3-vuotiaille suositus on kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä hammastahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm (parts per million) eli 0,10–0,11 %.
  • 3–5-vuotiaille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.
  • 6 vuoden iästä alkaen suositus on kahdesti päivässä 2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 450 ppm.

Sähköhammasharjalla saat hampaat tehokkaasti puhtaaksi. Se on hyvä apuväline, jonka etuna on pieni, pehmeä, nopeaa puhdistusliikettä tekevä harjasosa.

Harjaa järjestelmällisesti, jotta kaikkien hampaiden kaikki pinnat tulevat puhdistetuiksi. Älä paina liian kovasti.

Käytä sähköhammasharjaa sen käyttöohjeen mukaisesti. Suurinta osaa sähköhammasharjoista käytetään niin, että harjalla ei nykytetä, vaan sitä kuljetetaan hitaasti hammaskaarella ienrajaa myötäillen niin, että kaikkien hampaiden kaikki pinnat puhdistuvat. Sähköhammasharja tekee nykyttävän, puhdistavan liikkeen.

Harjauksen päätteeksi sylje tahna pois suusta. Halutessasi voit kevyesti huuhdella suun pienellä määrällä vettä. Suuhun pitäisi jäädä pesun jälkeen fluoria, joten älä purskuttele voimakkaasti suurella vesimäärällä.

Näin käytät harjaa

Hampaiden harjausohjeet

1 ja 2. Taka- ja sivualueella kallista hammasharjaa niin, että harjasten päät puhdistavat ienrajan sekä posken että kielen puolelta. 3. Harjaa etualue huulen puolelta. 4. Etualuetta kielen puolelta harjattaessa käännä harja vähän pystyyn. 5. Harjaa myös purupinnat.

Lähde: Hammaslääkäriliitto