Korona-ajan rajoitukset ja koronavirustartunnan pelko vähensivät monen liikkumista. Terveysturvallisuudesta onkin tärkeää huolehtia viranomaisten suositusten ja oman olon mukaisesti.

-Liikkumisen esteet saattavat olla fyysisiä tai henkisiä. Kannustan kaikkia, iästä ja kunnosta riippumatta, ylittämään omat esteensä, Hengitysliiton liikunnan kehittäjä Janne Haarala sanoo.

Vähäisen liikunnan vaikutus terveyteen voi olla merkittävä: jo yhden viikon vuodelepo saattaa heikentää iäkkäällä jalkojen lihasvoimaa jopa 25 prosenttia ja luun tiheyttä viisi prosenttia.

Jo niin yksinkertaiselta kuulostava asia kuin liikuntatapaamisesta sovittu aika ja paikka etukäteen motivoi monen ihmisen liikkeelle lähtemistä. Yhdessä liikkuminen voi myös vähentää kaatumisen pelkoja.

– Jos koronatartunta rokotussuojasta huolimatta huolestuttaa, ulkona voi liikkua turvallisesti, Janne Haarala muistuttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n FinSote -tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen kokee yksinäisyyden tunteen kasvaneen korona-aikana.

– Yksi yleisimmistä liikunnan esteistä on kyselyjen mukaan liikuntakaverin puute, yksin ei viitsi lähteä liikkeelle, Janne Haarala kertoo.

Nyt liikkeelle – ystävät mukaan!