Jokainen meistä tietää kuinka kipeältä eroaminen tai jätetyksi tuleminen tuntuu. Mehiläisen lääkäri Emilia Vuorisalmi kertoo miten kehomme käyttäytyy näissä kohtaa fyysisellä tasolla.

-Erotilanteessa elimistömme kortisoli- ja dopamiinitasot ovat usein koholla. Kehomme pyrkii näiden hormonien avulla voittamaan menetetyn rakkauden takaisin. Kun eronnut sitten lopulta ymmärtää, ettei paluuta entiseen ole, hormonitasot usein laskevat ja alakulo iskee.

-Koholla olevat stressihormonitasot sekä läheisyyden puutteesta johtuva oksitosiinitasojen lasku voivat aiheuttaa meissä levottomuutta ja huonontaa unenlaatua. Tämä lisää kuormitustilaa entisestään ja saattaa ilmetä erilaisina kiputiloina. Usein vanhat vammat ja kulumat alkavatkin oireilla juuri sydänsurujen keskellä, Vuorisalmi kertoo.

Vastaus tuli siis tässä. Fyysiset oireet voivat hyvinkin tulla esiin erosuruissa.

Miten sitten erosta voisi päästä yli? Vuorisalmi kehottaa ymmärtämään, että sydänsuruista voi olla myös hyötyä.  Ne ovat mahdollisuus kasvuun ja kehittymiseen – jonkin uuden alkuun.

-Sydänsuruista parantuminen vaatii aina aikaa ja kiputilat ovat osa paranemisprosessia. Merkityksellinen työ, harrastukset ja ystävät ovat usein avainasemassa paranemisessa. Palauttavalla liikunnalla ja terveellisillä elintavoilla pystymme lievittämään oireita ja tukemaan parantumista, hän toteaa.


 

Lähteenä Vuorisalmen blogi