Iltalehti kirjoittaa 76-vuotiaalle suomalaismiehelle tapahtuneesta hyvin ikävästä potilastapahtumasta.

76-vuotias muistisairas mies kävi valittamassa lääkärissä keuhkokipujaan. Lääkäri epäili TT-kuvien jälkeen syöpää ja määräsi potilaan kudosnäytteeseen. Näytteen jälkeen omaisille ja edunvalvojalle piti soittaa tulokset kokeista. Puhelua ei koskaan tullut.

Iltalehti kertoo, että sitten potilaalle saapui viesti, jossa kerrottiin, että tuloksista soitetaan viikon kuluttua. Sekin puhelu jäi saapumatta.

Linjan päähän yritettiin saada joku, joka kertoisi tuloksista, mutta läpi ei päästy. Potilaalle lähetettiin kuitenkin vastaanottoajasta kertova viesti, se oli yli kuukauden päähän.

Omaiset päättivät itse mennä katsastamaan tietoja Maisasta. Maisa on sähköinen palvelu, joka mahdollistaa pääsyn omiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietoihin. Eräänlainen ”Kanta-palvelu” siis.

Sieltä lapsille selvisi että isällä oli syöpä jota ei voida hoitaa.

Iltalehden tavoittama HUS:in johtava ylilääkäri ja syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson myöntää virheen. Näin ei saisi hänen mukaansa koskaan käydä. Tietojen laittoa järjestelmiin viivästetään, että potilaalle voidaan kertoa asioista henkilökohtaisesti.

Lue: Suomalaismies luki OmaKannasta huolestuttavat tulokset