Television viihdeohjelmasta tuttu Natta on kertonut someseuraajilleen vihdoin saamastaan oikeasta diagnoosista. Se on nimeltään LADA-diabetes. Sitä hänellä ei aluksi diagnosoitukaan.

-En halunnut uskoa, että mulla olisi tyypin 2 diabetes, kun olen hoikka, minulla on hyvät kolesteroliarvot ja terveelliset elämäntavat sekä olen nuori. Kuitenkin verensokerikokeet osoittivat, että jotain on vialla.

Natta luuli, aivan kuten moni muukin, että olemassa on vain ykkös- ja kakkostyypin diabetes, ja että ykkönen tulee jo varhain lapsuudessa ja kakkonen sitten mahdollisesti elintapasairautena myöhemmin.

-Tämän vuoksi olin todella hämmentynyt saamastani diabetesdiagnoosista. Lopulta vaadin itse enemmän testejä ja selvitystä siitä mikä minua vaivaa. Vihdoin sainkin oikean diagnoosin. Se on Latent autoimmune diabetes in adults eli LADA, Natta kertoo.

Natta haluaa kokemustensa siivittämänä todeta:

-Ihmiset, älkää tyytykö terveyskeskuslääkärin hätiköityihin diagnooseihin. Luottakaa intuitioonne, jos tuntuu, että kaikki ei ole ok. Vaatikaa tutkimuksia ja kunnon hoitoa!

-Tämä on sairaus, johon ei voi mitenkään ennalta varautua tai sitä ehkäistä. Sen aiheuttaa joku tuntematon virus, joka käynnistää niin sanotun aikuisiällä puhkeavan 1 tyypin diabeteksen. Ja kilpirauhasen vajaatoiminta, joka minulla on, myös triggeröi tähän, Natta tähdentää.

Terveysalan tuotteet Diabeteskaupasta. Edullisesti ja asiantuntemuksella. Tästä ostoksille.

Mikä LADA?

  • LADA-diabetes on aikuisiällä alkava hitaasti kehittyvä insuliinipuutosdiabetes. Se luokitellaan tyypin 1 diabeteksen alaryhmäksi.
  • LADA-diabetekseen sairastutaan tyypillisimmin 40–60-vuotiaana. LADA-diabetekseen sairastuva pärjää aluksi elintapa- ja tablettihoidolla.
  • LADA:n diagnostisista kriteereistä ei ole konsensusta; Suomessa käytetyt kriteerit ovat seuraavat: 1) diabeteksen alkaminen 35 ikävuoden jälkeen, 2) GAD-vasta-aineiden (tai muiden haima-vasta-aineiden) toteaminen, 3) ei insuliinihoidon tarvetta ensimmäisten 6–12 kuukauden aikana.
  • Oletetaan, että insuliininerityshäiriön syy on samanlainen, mutta lievempi kuin tyypin 1 diabeteksessa. LADA-potilailla on yleensä lievemmät metabolisen oireyhtymän piirteet kuin tyypin 2 diabeetikoilla.
  • Hoidon tavoitteet verensokerin, verenpaineen ja veren rasva-arvojen suhteen ovat samat kuin yleensä diabeteksessa.

Terveysalan tuotteet Diabeteskaupasta. Edullisesti ja asiantuntemuksella. Tästä ostoksille.