Talviuinti, kylmäuinti, avantouinti. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Lisa Leinosen mukaan se on edullinen ja terveyttä hellivä liikuntamuoto. Mitä kaikkea aloittelevan uimarin tulisi ottaa huomioon?

Siihen vastaa Lisa Leinosen hiljattain ilmestynyt kirja nimeltään Talviuinti (Basam Books). 

-Kylmäuinti on hyvinvointia tukeva laji. Sen on todettu muun muassa lieventävän stressiä ja lisäävän mielihyvää, Leinonen toteaa.

Hän kartoittaakin kirjassaan kylmäuinnin vaikutuksia niin fyysiseen kuin henkiseen terveyteen. Talviuinti sisältää myös lukusuosituksia niille lukijoille, jotka haluavat perehtyä kylmäuintiin vielä perusteellisemmin.

Terveysvaikutusten lisäksi teos tarjoaa katsauksen kylmäuinnin historiaan Suomessa sekä muualla maailmassa. Se tarjoaa eväät lajin aloittamiseen ja ohjeistaa aloittelevaa uimaria aina talviuintipaikan turvallisuudesta varusteiden valintaan. Tämän lisäksi Leinonen kertoo myös ilmastonmuutoksen vaikutuksesta kylmäuintiin ja siitä, miten uimarit voivat omalta osaltaan ehkäistä ilmastonmuutosta.

-Talviuinnin antama energiabuustaus antaa virkeyttä ja jaksamisen tunnetta. Se on henkireikä elämässä, sen avulla voimaantuu ja virkistyy. Teokseni tavoitteena on, että entistä useampi ihminen löytäisi kylmäuinnin ilot ja saavuttaisi sitä kautta paremman tasapainon elämäänsä, Leinonen kertoo.

Kolme vinkkiä turvallisempaan uimiseen, katso video alta